Belbin-teamrolmanagement-specialist-Het-Consulaat-Diversity Matters

De Belbin Teamrollen Testbatterij

  1. De 16PF van Cattell werd door Belbin benut om persoonlijkheidsfactoren te kunnen koppelen aan de teamrollen. Elke teamrol heeft zijn profiel op de 16PF. In de teamrolbeschrijvingen hebben we de relatie met de BIG 5 opgenomen.
  2. De DCT (of Watson Glaser) zijn testen om het kritisch redeneervermogen vast te stellen. Planten en Monitoren maken deze test goed, andere teamrollen minder. Loslopende breinen maken deze test goed, maar hebben niet het karakter om kritisch redeneren altijd productief te maken.
  3. De PPQ is een door Belbin zelf ontwikkelde projectietest. We kijken wat u wel en niet waardeert aan anderen en dat correleert dan weer met de teamrollen. Vind u het belangrijk dat anderen aardig zijn, dan bent u wellicht een groepswerker.

 

Interplace

Interplace is een aanvullende feedbacktool. Aan de hand van zelfperceptie en een observatoren woordenlijst wordt feedback gerubriceerd en in het teamrolmodel geplaatst. Hoe zien anderen u? Hoe ziet u uzelf? Ziet uw medewerker u anders dan u zichzelf ziet? En wat komt er uit de test? De verschillen zijn een bron van leerzame informatie.

 

 

 

 

Succes verzekerd

Hoe kan het dat sommige teams met zeer getalenteerde mensen falen, terwijl teams met veel minder kwaliteiten wél succes hebben?
Wetenschappelijk onderzoek van Belbin leidde tot zijn beroemde theorie over teamrolmanagement. Belbin onderscheidt voor elk teamlid 3 rollen: een vakinhoudelijke of functionele rol, een organisatorische rol, maar ook een karakterrol of teamrol! 

Belbin vond verder 3 belangrijke succesfactoren voor teams:

  1. Variëteit: De diversiteit dient zo groot mogelijk te zijn, hoe meer verschillende teamrollen, hoe groter de kans op succes.
  2. Allocatie: De functionele rol moet zoveel mogelijk samenvallen met de teamrollen, ofwel zorg dat de taken passen bij de teamrollen.
  3. Authenticiteit: Ieder mens heeft twee à drie teamrollen die echt bij hem passen, zet die ook zo authentiek mogelijk in. Blijf bij je leest!