martin-de-ruiter

Martin de Ruiter

Recept  voor een “goed” gesprek:
Men neme een willekeurige opmerking. Verpak deze in je boodschap en zeg vervolgens niet wat je wilt zeggen. Leg deze boodschap op een stevige ondergrond, laat even bezinken en roer er met een vork wat diplomatie doorheen. Voeg er een klein beetje duidelijkheid aan toe en maak het geheel af met een flinke scheut empathie. Doe dit alles recht door zee, in je rol maar zorg er wel voor dat je jezelf blijft. Tot slot de boel goed voorverwarmen en het let op het effect. Veel plezier!

Dat er veel niet in plaats van wel wordt gezegd weten we wel. Maar dat het zoveel gevolgen kan hebben. Scenarioschrijvers leven ervan en ik ben iedere keer weer verbijsterd over de impact die het uitspelen van een korte dialoog heeft op het voeren van echte gesprekken in organisaties. Waar staan we? Wat zeggen we wel en niet tegen elkaar? Het klinkt obligaat maar theater is een prachtig middel om je een blik in de spiegel te gunnen. Met mijn theaterachtergrond en met mijn uitgebreide training- en advieservaring is het steeds weer enerverend om samen met mijn collega’s een bijdrage te leveren aan wat nodig is in organisaties om wat onder tafel zit naar boven te krijgen. En beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

In 2001 richtte ik samen met een viertal partners Het Consulaat op. Dit was het resultaat van een fusie tussen een groep adviseurs en een groep trainingsacteurs. Daarvoor, in 1999 was ik in dienst bij Acteurs in Bedrijf, de voorloper van Het Consulaat en een van de grondleggers van het trainingsacteren in Nederland. Zelf was ik toen al jarenlang, vanaf 1994, met trainen en acteren bezig en dat kwam weer voort uit het volgen van de opleiding Personeel en Arbeidsmarktpolitiek aan de Hogeschool in Haarlem in 1991. Het volgen van die opleiding gaf me richting om de leiding op me te nemen als directeur van het Sneltheater en Theater Comp-act een van de eerste bureaus waarbij acteurs op velerlei manieren betrokken waren bij processen in de profit en non-profit sector. Ik startte mijn werk, in 1984, na afloop van de toneelschool als dramadocent en regisseur. Ik gaf veel les op verschillende beroepsopleidingen maar in 1987 begon ik zelfstandig als acteur te werken wat resulteerde van 1989 tot 1992 in veel theater en televisiewerk.

In 1959 geboren in Breda, getrouwd, drie dochters en woonachtig in Zaandam.

Twitter-link LinkedIn mail-het-consulaat